INDUL  A MARISKA !

Sajnos idén csak kéthetente, de újra mesél Mariska! Az időpont változatlan, csütörtökön, 17.00-17.45-ig. Ahogy már megszokhattátok, a meséket bábos formában, az évszaknak megfelelő versekkel és dalokkal tarkítva láthatjátok, a gyerekek aktív részvételével. Ezek mellett egy új sorozatot is indít Mariska, KitalÁlom címmel. Ebben használati vagy használaton kívüli tárgyakkal, zöldségekkel, palackokkal, zoknival, karnisvéggel, partvisnyéllel és bármivel találhattok ki mesét, történetet. Természetesen a mesei időn túl kézműveskedéssel is vár Mariska minden régi és új érdeklődőt! 



Már hétfőn!!! 17:15



Kreatív zenei csoport autizmussal élő gyerekeknek

Szeptember 8-án a Parksarokban (Bp. XIII. kerület Pozsonyi út 36) induló kreatív zenei fejlesztőcsoportunkba szeretettel várjuk a zenélés iránt érdeklődő 3-7 év közötti autizmussal élő, magas intellektusú gyerekeket és szüleiket. 
A foglalkozásokat hétfőnként 17.15-18.00 között tartjuk.
A csoport célja az örömzenélés, a stresszoldás és az autista gyerekek zenei közösségének kialakítása. Saját képességeiket, érdeklődésüket játékainkba beépítve segítjük a gyerekek beilleszkedését a csoportba.A Sáry-módszer alapján felépített foglalkozásokon zenei társasjátékokat játszunk, vagyis egyszerű játékszabályok segítségével ritmus, zörej és dallamhangszereken, énekhanggal, szövegekkel hozunk létre közös zenei kompozíciókat. A játékszabályok a gyerekek számára könnyen érthetőek. A zenén keresztül próbára tesszük rugalmasságukat, gyakoroljuk a kezdeményezést, a bátorítjuk az önkifejezést, a kreativitást, a társakkal való együttműködést és kommunikációt. A zenével segítjük a gyerekeket önmaguk és társaik érzékelésében.
A Sáry módszer (erről bővebben www.sary.hu oldalon olvashat) nemzetközileg elismert kreatív zenepedagógiai és terápiás módszer, melyet Sáry László zeneszerző az 1970-es évektől kezdve folyamatosan fejleszt. A módszert eredetileg pszichiátriai betegek számára dolgozták ki terápiás céllal. A későbbiek során a módszer a kreatív zenepedagógia felé fejlődött tovább és mára a Zeneakadémián, a Színművészeti Egyetemen és az ELTE Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Karán is oktatják. A módszer lényege, hogy a zenei képzettség bármely szintjén álló (akár teljesen kezdő) játékosok segítséget és támogatást kapjanak ahhoz, hogy a zenén keresztül kifejezzék gondolataikat, érzéseiket, bekapcsolódjanak a zenei közösségbe.
A zenei játékokba a gyerekek szülei/kísérői is bekapcsolódhatnak.A foglalkozásokat Kovács Petra zenei társasjáték vezető, Sáry-módszer oktató, zenei közösségfejlesztő és művészetterapeuta (MOME) tartja.Részvételi díj (1 gyermek és kísérője számára): 2500 Ft/ alkalom vagy 8000 Ft/ 4 alkalom

Jelentkezés és további információ: Kovács Petra, kreativ.zenei@gmail.com

Kisladik alkotóműhely

Ahogy ígértük a részletek:


Szeptember 16.-tól a Kisladik alkotóműhely mesés barkácsolós foglalkozást indít a Parksarok Játszóházban. A foglalkozásokat egy-egy mesével vezetjük be. A kiválasztott mesék mind különlegesek valamibe. Egyedi köntösben mutatnak be a gyerekek számára fontos problémákat, mindegyik kicsit más, mint a szokásos mesék. A mesehallgatást barkácsolós-kézműves foglalkozás követi, ahol hagyjuk, hogy a gyerekek a mese inspiráló hatása alatt szabadon engedjék a fantáziájukat, és elmerüljenek a szabad alkotásban.

1. alkalom: szeptember 16.
mese: Bugs in a blanket mese a sokszínűségről, a másság elfogadásáról (a könyvről itt olvashattok: http://bit.ly/1srmczw).
foglalkozás: Kávészsákra varrunk és ragasztunk színes textilbogarakat.
2. alkalom: szeptember 30.
mese: Hogyan lett a sünteknős? Kipling meséje egy különleges faj keletkezéséről, avagy miért nincs a jaguár lakta Amazonas-őserdőben sem sün, sem teknős, van viszont furfangos Armadillo.
foglalkozás: Készítünk összegömbölyödő armadillot, teknőst folyóval, ahova be tud ugrani, és sünt levelekkel, ahova el tud bújni.
3. alkalom: október 14.
mese: Open this little book, Do not open this book!, Beautiful Oops! Képeskönyvek nemcsak kicsiknek! Interaktív illusztrációra épülő mesék az olvasás öröméről, hogyan teremtünk a mesékkel és képekkel egy saját külön világot, és hogyan válunk mi is a meséink aktív résztvevőivé.
foglalkozás: tépünk, vágunk, ragasztunk és saját képeskönyveket készítünk
4. alkalom: október 28.
mese: A sick day for Amos McGee, Bear has a story to tell: Mese az összetartásról, a közösség erejéről, a gondoskodásról és az odafigyelésről
foglalkozás: állatnyomatokat készítünk, közösen állatkertet építünk

Lesznek még mesék nem mindennapi királylányokról (az egyikük lebeg, a másik sárkányt szelídít, és megmenti az elrabolt királyfit), egyórás csodaléghajókról, egy fa és egy kisfiú életre szóló barátságáról, a düh teremtő erejéről és a megbocsátás melegségéről, a harácsoló kapzsiságól és a természetünk megóvásáról.

A foglalkozások kéthetente keddenként, délután negyed hatkor (17:15) kezdődnek, teljes időtartamuk egy óra, a szülők ez alatt szabadok!
Szeretettel várunk minden nagyóvodást és kisiskolást. Gyertek velünk közösen alkotni!

Az alkotás bátorságot ad. Próbáljátok ki ti is!



szeptemberi újdonságok


A hét elején egy hónapi pihenés után újra kinyílt a Parksarok. A parkovisok már nagyon várták, hogy újra együtt lehessenek a barátaikkal, meg persze mi is, hogy újra láthassuk Őket. Remek napjaink van. Igazán szerencsésnek érezzük magunkat, hogy ennyire helyes gyerekek vesznek körül minket. 
Lassan beindulnak a délutáni és hétvégi foglalkozások is. Hétfőn délutánonként "Síppal-dobbal" címmel kreatív zenei foglalkozás indul, aminek rövid beköszöntőjét alább láthatjátok. Örülünk, hogy ilyen jellegű foglalkozásoknak is helyet biztosíthatunk. 



   Szeptember 18-án , csütörtökön folytatódik Mariska BÁBOS sorozata a szokott időben, 5 órától. Mariska egyéb elfoglaltságai miatt egyenlőre csak kéthetente tervezi a foglalkozást, de dolgozunk rajta, hogy minden csütörtök "jóllakathassuk" a bábszínházra éhezőket.
    Készülődik egy új kreatív foglalkozás is, amit Győri Bori tervez indítani a "Kisladik" projekt keretében. Ha már összeállt, azonnal plakátoljuk. Reméljük a Daloka is hamarosan folytatódik!
   Összeállt már az őszi Parksarok színházi program sorozat is. Évadnyitó előadás a sokak által szeretett és ismert Zenekuckó szeptember 27-én.